RID Information Technology - Servicii IT
Servicii IT BucurestiSuport IT BucurestiAdministrare IT Bucuresti


2. Devirusare rapida

In mod frecvent calculatoarele sunt infectate cu virusi, troieni sau viermi in urma navigarii pe Inernet, a instalarii unor aplicatii software provenite din surse dubioase sau a accesarii unor fisiere primite pe stick, mail sau descarcate din Internet. Va prezentam cativa pasi rapizi si simpli de efectuat pentru a dezinfecta calculatorul. Daca niciuna din metodele descrise nu functioneaza apelati la un specialist IT.

1. Rulati o scanare completa a sistemului cu antivirusul instalat deja pe calculator (Full System Scann) si daca au fost gasiti virusi rulati optiunea de curatare(eliminare). De regula insa acest pas nu ajuta prea mult pentru ca de multe ori un virus instalat deja in sistemul de operare este putin probabil sa fie detectat de o aplicatie care a permis infectarea. Daca  nu ati reusit sa curatati calculatorul de virusi rulati pasul 2.

2. Daca aveti acces la Internet, rulati o scanare online, folosind eventual una dintre aplicatiile de aici. Urmati pasii recomandati pentru curatarea calculatorului. Daca nu aveti acces la Internet mergeti la pasul 3.

3. Descarcati un alt antivirus pe un calculator curat, luati kit-ul de instalare pe un stick si incercati sa instalati noul antivirus pe calculatorul infectat. Daca reusiti instalarea, rulati apoi o scanare rapida si curatati sistemul de eventualii virusi gasiti. O aplicatia excelenta pentru astfel de operatiuni este Malwarebytes Anti-Malware pe care o puteti descarca de aici. Daca nu puteti instala noul program antivirus, mergeti la Pasul 4.

 

 

4. Restartati calculatorul si la pornire apasati in mod repetat tasta F8 pentru a activa optiunile avansate de incarcare a sistemului de operare. Selectati Safe Mode si asteptati incarcarea sistemului de operare.

 

Apasati Start si apoi scrieti in casuta de run “rstrui” si apasati Enter. Aplicatia de restaurare a sistemului de operare se va incarca. Apsati Next si apoi selectati o data anterioara la care vreti sa restaurati starea sistemului de operare (data la care anticipati ca sistemul dvs nu era infectat sau cel putin se comporta normal). Apasati Finish.

 

Dupa restartare, reluati pasii de mai sus pana ce doua aplicatii antivirus diferite raporteaza ca sistemul este "curat".