RID Information Technology - Servicii IT
Servicii IT BucurestiSuport IT BucurestiAdministrare IT Bucuresti


1. Acces baza de date Microsoft SQL prin Internet (CIEL)

De multe ori avem nevoie sa accesam aplicatii software aflate pe calculatoare din alte locatii. Daca aplicatia este web atunci accesul se face simplu prin intermediul unui browser (de ex. Internet Explorer). Daca aplicatia software nu a fost construita sa fie accesata prin Internet atunci este nevoie sa facem cativa pasi suplimentari pentru a putea rezolva problema. Mai jos aveti descrisa o modalitate prin care puteti accesa prin Internet o aplicatie (server) care foloseste o baza de date Microsoft SQL si care se afla intr-o alta locatie fizica decat calculatorul client (de exemplu CIEL Conta).

Instalare VPN (Virtual Private Network)

Pentru ca cele doua calculatoare sa poata lucra impreuna este necesar ca ele sa fie in aceasi retea. Putem crea o retea virtuala privata in diverse moduri.Varianta propusa aici este una din cele mai simple si anume sa instalati aplicatia “LogMeIn Hamachi “.

1.       Descarcati aplicatia de la adresa: https://secure.logmein.com/products/hamachi/download.aspx

2.       Urmati pasi necesari pentru instalarea aplicatiei pe calculatorul server.

3.       Apasati butonul power al aplicatiei

HamachiStartScreen

4.       Dati un nume clientului

5.       Selectati optiunea “Create a new network” si dati un nume si o parola retelei VPN

6.       Repetati pasii de la 1 la 4 pentru calculatorul client.

7.   Selectati optiunea “Join  an existing network” si puneti numele si parola retelei VPN construite la pasul 5      

Hamachi

8.       In acest moment cele doua calculatoare sunt conectate in aceasi retea virtuala si “se vad” intre ele. In fereastra Hamachi se poate vedea nume celuilalt calculator cu verde.

Configurati o conexiune TCP/IP pentru Microsoft SQL Server

9.       Pe calculatorul server deschideti aplicatia SQL Server Configuration Manager

10.   In cadrul optiunii SQL Server Network Configuration selectati Protocols for (numele aplicatiei de exemplu CIEL) si faceti apoi click dreapta Proprietati

SQLServer.

11.   In tabelul care se deschide cautati adresa IP alocata de Hamachi si verificati ca la optiunea Enabled este selecat Yes. Apasati OK.

12.   Alegeti acum SQL Server Services, clic dreapta pe SQL Server Browser si restart. Repetati aceleasi comenzi si pentru SQL Server (CIEL). Inchideri SQL Server Configuration Manager.

Configurati Firewall-ul sa permita comunicatia cu SQL Server

13.   In functie de tipul de firewall folosit faceti configurari astfel incat sa permiteti comunicatia pe urmatoarele porturi: TCP 1433 si UDP 1434

Conectarea la aplicatie

14.   Deschideti aplicatia (ex. Ciel) de pe calculatorul client si fereastra de logare introduceti Numele Serverului asa cum l-ati definit in Hamachi sau adresa IP din Hamachi.